RÉGI IDŐK DIVATJA 1: AZOK A 20-AS ÉVEK!

szerző: 2010. november 17. 14:50:17

Burda, régi idők divatjaAzok a 20-as évek... cigaretta, rövid haj, jazzklubok, néma-, majd hangosfilmek, gramofon, charleston, rádió és keresztrejtvény, avagy divatba jött a fiatalság, na és persze Coco Chanel.

Hirdetés (x)

A század talán legviharosabb évei a húszas évek voltak. A világháborúval a hátuk mögött az emberek azt érezték, hogy szinte elsodorják őket a változások, ami a divatban is megmutatkozott. Már nem volt fontos az előző századra jellemző hangsúlyos karcsú derék, inkább a fiús testalkat és a fiatalság került a középpontba. Divatba jöttek a koraérett, hanyagul divatos fiatal lányok, akik rövidre vágatták hajukat és szoknyájukat.

Burda, régi idők divatjaBurda, régi idők divatja


A láb került a divat érdeklődésének középpontjába. Világos anyagok és csillogóra festett bőr segítségével előállították a világ legkülönlegesebb cipőit. Aki tehette, mesés hárem-papucsokat hordott. Brokát, szatén, selyem és bársony - bukkantak fel a cipő-alapanyagok között. A sarok gyakran maga is műalkotás volt. Sokszor készült bakelitből, bőrből, sőt porcelánból is.
A derék nélküli, sima vonalú ruhákon az új stílus, az art deco jegyében különös szépségű díszítések jelentek meg. A nappali viseletekkel ellentétben éjszakára a nők kivirágoztak, az estélyi ruhák esetében a bő szabásvonalat flitterekkel, gyöngyökkel, rojtokkal és hímzésekkel ellensúlyozták, és tették elegánssá. Új anyagok is megjelentek, mint például a matt selyem, tweed, dzsörzé, krepp zsorzsett és forgalomba kerültek az első műszálas anyagok.

Burda, régi idők divatjaBurda, régi idők divatja

Nagyon divatossá váltak a hajpántok és cloche kalapok, amelyek nem engedték láttatni a nők homlokát, valamint a bura és a harang formájú fejfedőkről sem szabad megfeledkezni, amelyek teljesen a fejre simultak, és általában féloldalt az arcba húzták ezeket.

Burda, régi idők divatjaBurda, régi idők divatja

A kor egyik sajátossága volt, hogy legnevesebb ruhatervezők szédítő karriert futottak be. A divat fővárosa továbbra is Párizs maradt és Coco Chanel-hez fogható csillag nem tűnt fel másutt a ruhatervezés egén. Ruhái azért lehettek népszerűek, mert igazodtak a kor nőideáljához és a korstílushoz.
A 20-as éveknek hatása egyre nyilvánvalóbb napjaink divatjára is. Ha nyitott szemmel járunk láthatjuk, hogy sok divatcég használja fel a korra jellemző stílusjegyeket, nem hiába!

Burda, régi idők divatjaBurda, régi idők divatja

Sztéhló Zita

Értékelje Ön is!
Hozzászólások, vélemények (0)
Ezt a funkciót csak regisztrált felhasználók vehetik igénybe Kéjük regisztráljon
Divat augusztusban »

Jooble állásajánlatok