EGY, KÉT, HÁ, DISZKÓ! A 70-ES 80-AS ÉVEK DIVATJA

szerző: 2011. március 17. 11:11:44

Burda, 70-80-as évek divatjaAz etno, a mini, a dzsörzé, a farmer, na és persze a válltömés. Mindez csak néhány szösszenet, ami a 70-es és a 80-as években, mindössze két évtized alatt a nyakunkba szakadt. Na de ki emlékszik már mindarra? Hát mi igen!

Hirdetés (x)

Előtünedező női lábak, testhez simuló harsány színű anyagok...ugye, hogy nem is volt mindez olyan régen? A \\\'70-es éveket sok mindennel jellemezhetnénk csak azzal nem, hogy a divat és öltözködés terén szürke és visszafogott lett volna. A ma is lankadatlan lelkesedéssel viselt forrónadrágok, a 70-es években jöttek divatba. A feneket alig takaró, rendkívül rövid nadrágok esti viselete a fokozott hatás kedvéért bársonyból vagy lurexből készült. Gyakran gombos maxi- vagy midiszoknya alatt viselték őket, amelyek elöl nyitottak voltak.

Burda, 70-80-as évek divatjaBurda, 70-80-as évek divatja

A „diszkókorszak" rányomta a bélyegét az öltözködésre, így a csillogó, fémes, sziporkázó anyagok és flitterek egyenes utat törtek maguknak. Csak, hogy teljes legyen a kavalkád az etno minták, a növényi díszítések, valamint a kötött és festett kelmék is előszeretettel kerültek elő a szekrényekből. Ekkor indult sok olyan tervező, akiket még ma is igencsak számon tartunk. Yves Saint Laurent, Oscar de la Renta, Karl Lagerfeld és Givenchy a készruhadivatot forradalmasították, de Ralph Lauren már a dolgozó nők számára is remek ruhákat készített.

Burda, 70-80-as évek divatjaBurda, 70-80-as évek divatja

Mindennapi változatként a rövidnadrágos kezeslábasok és a csőnadrágok is hódítottak. Munkába járáshoz természetesen nem volt alkalmas a forrónadrág és a csillogó anyagok sem. Így ezekre az időkre mondhatni, hogy minden, magára valamit is adó nő szekrénye tartalmazott néhány trapéznadrágot, vagy akár nadrágkosztümöt. Annie Lennox volt az egyik, aki divatba hozta később a férfiöltöny és más férfias megjelenési elemek nőies elemekkel való viseletének divatját.

Burda, 70-80-as évek divatjaBurda, 70-80-as évek divatja

A \\\'80-as évekre az élénk színek, harsány minták, hatalmas formák, meghökkentő ötletek még inkább teret engedtek maguknak, így ez az évtized is joggal volt híres a nem éppen visszafogott divatjáról. Az öltözködés inkább extrém volt, mint kifinomult. A felsőtestruházat esetén kitörölhetetlen emlék maradt a válltömés, valamint a ma is örök kedvencnek számító farmer. A „kevesebb több"- szabályt figyelmen kívül hagyva csak farmert farmerral! A kollekcióból nem hiányozhatott semmi, legyen az: farmering, farmermellény, farmerdzseki, farmernadrág, farmerszoknya vagy farmercipő. A répaszárú farmer fénykorát élte és a szakadt farmer is igencsak népszerű volt, amit a széles, behúzott övek, az összehúzott derék a 80-as évek öltözékének központi elemévé emeltek.
A szoknyákat tekintve népszerű volt a mini, illetve a csőruha. Mind a szoknyák, mind a nadrágok esetében a derékban végződő fazon volt az abszolút divatos.

Burda, 70-80-as évek divatjaBurda, 70-80-as évek divatja

Természetesen koránt sem csak az öltözködésben mutatkoztak meg a korszak vidám, feltűnő, már-már bohókás stílusjegyei, hanem a haj viseletben és a kiegészítőkben is. A férfiak és a nők haja a \\\'80-as években nem sokban különbözött egymástól. Többnyire mindkét nem esetében a hosszú haj dominált. A kiegészítők lényeg pedig az volt, hogy minél feltűnőbb legyen tőlük az ember. A hatalmas fülbevalók, a széles övek, színes kalapok elengedhetetlen kellékei voltak a kor öltözködési stílusának. A cipők terén elsősorban a kényelem volt a szempont, ezért a lapostalpú, vagy minimális sarokkal rendelkező lábbelik részesültek előnyben.

Burda, 70-80-as évek divatjaBurda, 70-80-as évek divatja

Ha mindez nem volt elég és szívesen emlékeznénk még ezekre a megannyi újítással kecsegtető évekre, akkor nem kell szomorkodnunk, hiszen a 2011-es tavaszi-nyári ruha-, smink- és frizuratrendet is a ‘70-es, ‘80-as évek színei és mintái fogják uralni. Reméljük, hogy sokak örömére!

Sztéhló Zita

Értékelje Ön is!
Hozzászólások, vélemények (0)
Ezt a funkciót csak regisztrált felhasználók vehetik igénybe Kéjük regisztráljon
Divat augusztusban »

Jooble állásajánlatok